As contribuições da agropecuária e indústria de produtos alimentares para a economia paranaense em 2020: Uma abordagem insumo-produto.

Authors

  • Ricardo Kureski Pontifica Universidade Católica do Paraná
  • Françoise Iatski de Lima Universidade Federal do Paraná
  • Mari Aparecida dos Santos Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes)

Keywords:

Agricultural. Industry of food products. Matrix of input-output. shock of offer. Paraná

Abstract

This study analyses how the expansion of the Agricultural production and of the industry of food products for Paraná state in the year of 2020 caused impacts on the production value, added value, taxes and job positions. In order to reach the research target, this study estimated a matrix of input-output interregional Paraná – Rest of Brazil, which enabled the shock of offer in Agricultural and in the industry of food products. The results show that the effects of the shock of offer present positive impacts on the productive structure of the state of Paraná, having a variation of 1.02% in the production value and 1.63% in relation to job positions.

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Author Biography

Ricardo Kureski, Pontifica Universidade Católica do Paraná

Doutor em Economia e Política Florestal  pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Professor da Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUCPR). Técnico do Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes).

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Published

2023-01-23

How to Cite

Kureski, R., Iatski de Lima, F., & Aparecida dos Santos, M. (2023). As contribuições da agropecuária e indústria de produtos alimentares para a economia paranaense em 2020: Uma abordagem insumo-produto. Revista De Economia Mackenzie, 19(2), 84–101. Retrieved from http://editorarevistas.mackenzie.br/index.php/rem/article/view/15329

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Artigos